24 Nisan 2014 Perşembe

Microsoft Access Programı Konu Anlatımı

Access Nedir?

Microsoft Access programı office programlarından biridir.Genellikle word, excel yada powerpoint kullanılmaktadır.
Access veritabanı programını açmak ve çalıştırmak için birkaç yöntem vardır. Bunlardan birincisi “Başlat” menüsüne tıklayınca açılan pencerede, eğer Access programının kısayolunu Başlat menüsüne tutturmuşsak, buradaki Microsoft Office Access” simgesine tıklayarak açmaktır.
Access Tasarım görünümünde sorgu oluşturma
*Sorgular bölümünde Yeni düğmesine basılır.
*Gelen ekranda Tasarım görünümü seçili iken Tamam düğmesine basılır.
*Sorgu tasarımına girildiğinde sorguya hangi tabloları ekleyeceğimizi soran bir pencere açılır. Bu pencerede sorguda kullanılacak tablolar ayrı ayrı veya birlikte seçilerek Ekle düğmesine basılır. Daha sonra bu pencere kapatılır.
*Sorgu ekranında istenilen tablodan sorguda yer almasını istediğimiz alanlar ayrı ayrı alınarak alt taraftaki sorgu sütunlarına eklenir. Bunun için alan adından fare ile basılı tutup sürükleyerek aşağıdaki sütunlara indirilip bırakılabilir.
*Sorgu sonucunun belli bir alandaki bilgilere göre sıralanmasını istiyorsak o alan için Sırala özelliği açılıp Artan veya Azalan seçeneği seçilebilir.
*Sorgu sonucunda görünmesini istemediğimiz alanlar varsa bu alanlar için Göster kutucuğundaki işaret kaldırılabilir.
*Sorgu sonucunda ilişkili tablodaki tüm kayıtları değil, belli bir kritere uyan kayıtları görmek istiyorsak kriter belirtilecek alan için Ölçüt bölümüne istenilen kriter bilgisi yazılır. Eğer aynı alan için birden fazla ölçüt yazılacaksa alt alta bunlar yazılır. Bu durumda ölçütler arasındaki bağlaç veya olur. Eğer birden fazla alana ölçüt yazılırsa bu durumda ölçütler arasındaki bağlaç ve olur.
Örnek :
Bu sorgu tasarımının cümlesel ifadesi şu şekilde söylenebilir : Öğretmenler tablosundan Okul kodu 121515 VEYA 121539 olan kayıtların MEBSIS NO, ADI, SOYADI, BRANŞ KODU alanlarındaki kayıtları branş koduna göre artan sıralı olarak görüntüle.
Örnek :

Bu sorgu tasarımının cümlesel ifadesi şu şekilde söylenebilir : Öğretmenler tablosundan Okul kodu 121515 olan VE Branş kodu 1314 olan kayıtların MEBSİS NO, ADI, SOYADI alanlarındaki kayıtları soyadına göre artan sıralı olarak görüntüle.
Hazırlanan sorguyu çalıştırmak ve sonucunu görmek için araç çubuğundaki düğmesine basılabilir. Sorgu son halini almış ise kaydedilip saklanabilir.

Kaynakça :http://www.hayatnotu.com/access-programi-nedir-nasil-kullanilir-resimli-anlatim.html




Microsoft Power Point

Microsoft Power Point - Sunu Programı


Herhangi bir konu hakkında bilgi verirken sözlü anlatım her zaman yeterli olmayabilir. Bu durumda bizim yardımımıza bilgisayar yetişir. Bilgisayar aracılığı ile anlatacağımız konulara görsellik katan programlarasunu programı denir. Bizim kullandığımız sunu programlarının başında Microsoft Power Pointgelmektedir. Bizler Power Point ile resim dosyaları sunma,ses ve video yayınlama gibi bir çok işi gerçekleştirebiliriz.


Power Point programını çalıştırmak için sırasıyla Başlat–>Tüm Programlar–>Microsoft Office–>Microsoft Office Power Point yolunu izleriz. Power Point programının arayüzü aşağıdaki gibidir.


Sunu ve slayt kavramları birbirinden farklıdır.



Sunu: Bütün slaytların, görsel geçiş efektlerinin ve ses dosyalarının hepsinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş görsel anlatım dosyalara sunu yada sunum denir.



Slayt: Sunuyu oluşturan her bir sayfaya slayt denir.


power-point.jpg 

    Herkes Kültürü Kadar Yaşlı,
    Bilincinde Olduğu Kadar Olgun,
    Öğrenme İsteği Kadar Gençtir...
    Slaytlara Otomatik Geçiş Vermek


    Bizlerin slaytların tasarımını yaptıktan sonra yapacağımız ilk iş slaytı kaydedip sunuyu başlatmak olacaktır.Bir sunuyu başlatmak için kullanacağımız birden fazla yöntem mevcuttur.Bunların en kolay olan yöntemler şunlardır:



    1.Yöntem: Ana menü çubuğunda bulunan Slayt Gösterisi menüsünden Gösteriyi Görüntüle seçeneğine tıkladığımızda slayt gösterisi başlayacaktır.



    2.Yöntem: Fonksiyon tuşlarından olan F5 tuşuna basarak sunuyu başlatabiliriz.Bu yöntem en kolay ve en kullanışlı yöntemdir.



    Buraya kadar sunuyu nasıl başlatacağımızı öğrendik,ama sunumumuz başlayacak ama slaytlarımız kendiliğinden otomatik geçiş yapmayacak; bizim klavyeye basmamızı ya da mouse ile tıklamamızı bekleyeceklerdir. 



    Slaytların kendiliğinden otomatik olarak geçişini 2-3 işlem ile kolayca sağlayabiliriz. 

    İlk olarak yapacağımız iş Slayt Gösterisi menüsüne girerek oradan Slayt Geçişi seçeneğini seçmek olacaktır.

    slayta-resim-eklemek.jpg 


    Daha sonra program ekranımızın sağ tarafında slayt geçişi penceresi belirecektir.Oradan alt kısımda bulunanGelişmiş slayt kısmı bulunmaktadır.Oradan Otomatik olarak yazısının sol yanındaki onay kutucuğunu işaretlemeliyiz ve daha sonra bir slayt için ekranda kalış süresini belirlemeliyiz.Bu olayı da hemen Otomatik olarak yazısının sağ yanındaki zaman çubuğuna tıklayarak yapacağız.



    Eğer zaman çubuğunun yukarıyı gösteren düğmesine tıklarsak saniye saniye slaytın ekranda kalış süresini arttırabiliriz.Eğer aşağıyı gösteren düğmeye tıklarsak slaytın ekran kalış süresi saniye saniye azalır.İlla bu düğmelere tıklamak gerekmez.Zaman çubuğunun üzerine tıklayıp kendimiz direkt olarak zaman değerimizi görebiliriz.



    Zaman değerimizi belirledikten sonra bunu bütün slaytlara uygulamalıyız.Bunu da hemen Otomatik olarakyazısının altında bulunan Tüm Slaytlara Uygula düğmesi aracılığıyla yapabiliriz. Eğer slaytlara teker teker geçiş efekti verecekseniz otomatik geçiş için zamanlama olayını efekt vermeden önce yapın. Nedeni de slaytlara geçiş efekti verip zaman ayarlaması yapıp Tüm Slaytlara Uygula derseniz en son seçili olan slayta verdiğiniz geçiş efekti tüm slaytlara uygulanır ve verdiğiniz diğer efektler için harcadığınız zaman heba olmuş olur. Buna dikkat etmenizde yarar var. 


    Slayta Resim Eklemek


    Slaytımıza resim eklemek için ilk önce resim eklenecek olan slaytı seçeriz ve ardından sırasıyla Ekle Menüsü–>Resim–>Dosyadan seçeneğini seçeriz.



    slayta-resim-eklemek.jpg 



    Ardından gözat penceresi açılır.Bu pencere aracılığıyla eklemek istediğimiz resmi buluruz ve resmi seçip gözat penceresinin sağ alt köşesindeki Ekle düğmesine basarız. Bu işlemden sonra resmimiz seçtiğimiz slayta eklenmiş olacaktır.



    SlaytPower Point programının kendi içerisinde bulunan küçük resim olarak adlandırılan çeşitli resimleri de ekleyebiliriz. Bunun için yapmamız gereken işlemler yine aynı ama sadece Dosyadan seçeneği yerine Küçük Resim seçeneğini seçmemiz gerekecektir.



    Bu seçeneği seçtiğimiz zaman çalışma ekranımızın sağ yanında Küçük resim penceresi açılacaktır. Buradaki ara bölümünden ne tür bir resim aradığımızı yazarız. Arama sonucunda Power Point‘in içerisinde aradığımız kelimelere uygun resimler varsa gösterilecektir. Bu resimlerin üzerine çift tıklayarak slaytımıza bu resimlerden ekleme yapabiliriz. 





    Slayta Ses Eklemek


    Microsoft Powerpoint programında slaytlarımıza ses dosyaları ekleyerek slaytlarımızın hem göze hem kulağa hitap etmesini sağlayarak etkili sunum dosyaları oluşturabiliriz. Oluşturduğumuz bir sunudakislaytlara ses eklemek için kullanacağımız 2 yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesinde eklediğimiz ses dosyasısunu sadece bizim bilgisayarımızda ise çalar eğer sunuyu başka bir bilgisayara kopyaladığınız da yada başka bir kişiye verdiğinizde ses dosyasını da beraberinde vermeniz gerekecektir. Aynı zamanda slayt ses ayarları yine kopyalanan diğer bilgisayarlarda da düzenlenmesi gerekmektedir. 



    Bu biraz zahmetli bir olaydır. Bu bazen bize sorun olarak geriye döner.Slaytı verdiğimiz arkadaşımız ya da kişi bize “Sunu Çalışıyor Ama Ses Çıkmıyor.Neden?” gibi soruları bize yöneltir. İşte bu sunu dosyası ile beraberinde ses dosyasının kopyalanmamasından ve gerekli ayarların yapılmamasından kaynaklanır. 



    Diğer ses ekleme yönteminde böyle bir problemimiz olmayacaktır. Yani sunu dosyasını kopyaladığımızda beraberinde ses dosyasını kopyala tekrar ayarla gibi problemler ile uğraşmayacağız ve sadece sunuyu kopyalayıp çalıştırmamız yeterli olacaktır. Ama bu 2. yöntemi kullanabilmemiz için .waw uzantılı ses doayalarına ihtiyacımız olacaktır. Şimdi bu yöntemleri sırası ile inceleyelim.



    1.YÖNTEM: Bu yöntem ilk olarak anlattığım yani sunu dosyası ile birlikte ses dosyamızı da başka yere taşımamızı gerektiren ve gerekli ayarları yapmamızın gerektiği yöntemdir. Bu yöntem ile slayta ses eklemekiçin sırası ile Ekle–>Film ve Sesler–>Dosyadan Ses seçeneklerini seçiyoruz.Ardından açılan Ses Ekle penceresinden ses dosyamızı bulup seçiyoruz.


    slayta-ses-eklemek.jpg 


    Ses dosyasını eklediğimizde slaytımızın üzerinde sarı bir hoparlör simgesi belirir. Bu simge slaytımıza ses dosyasının eklendiğini gösterir. Bu ses dosyasını eklerken size otomatik mi tıklayarak mı diye soru sorar. Bizler genellikle otomatik olarak çalmasını istediğimiz için otomatik seçeneğine tıklarız.Buraya kadar herşey tamam.Bundan sonra slaytımızı başlatıp ses dosyasının çalışıp çalışmadığını kontrol etmeliyiz.



    Bu yöntemde ses dosyası tamamen eklendiği slaytta çalar yani ses dosyası bitmeden diğer bir slayta otomatik geçiş yapamazsınız. Bu da birden fazla slaytınızı otomatik olarak göstereceğiniz durumlarda size sorun olacaktır. Bilindiği üzere sunu başlatmak için ya F5 kısayolunu ya da Slayt Gösterisi menüsünden Gösteriyi Görüntüle seçeneğini kullanabiliriz. Bu bizim tercihimize kalmış bir durumdur.



    2.YÖNTEM: Bu yöntem diğer yönteme göre daha kullanışlıdır fakat beraberinde yardımcı bir program gerektirir.Bu yöntemde sadece waw uzantılı ses dosyalarını slaytımıza ekleyebiliyoruz.Mp3,track gibi ses dosyalarımızı waw uzantılı ses dosyalarına çevirmemiz gerekecektir. 



    Slayta ses eklemek için Slayt Gösterisi menüsünden Slayt Geçişi seçeneğini seçiyoruz. Çalışma ekranımızın sağında slayt geçişi penceresi açılacaktır. Sağ tarafta bulunan Geçişi Değiştir bölümünün altındaki Ses bölümünden aşağı doğru açılan listenin en altında bulunan Diğer ses seçeğini seçiyoruz.


    slayta-ses-ekleme.jpg 


    Bu aşamadan sonra Ses Ekle penceresi açılacaktır. Bu pencere aracılığı ile waw uzantılı ses dosyamızı seçiyoruz ve Tamam düğmesine basıyoruz. En son işlem olarak Ses bölümünün altındaki Sonraki Sese Kadar Dön seçeneğinin yanındaki kutucuğu seçili hale getiriyoruz. Artık ses dosyanız slayt ve sununuzda çalmaya hazır. 



    Burada şuna dikkat etmeniz gerekiyor.Ses dosyasının hangi slayttan başlamasını istiyorsanız o slayt seçili durumda iken ses dosyasını ekleyin. Aksi takdirde ses dosyanız farlı bir slayttan başlayabilir. Bu ses ekleme olayından sonra sunu dosyamızı hangi bilgisayara kopyalarsak kopyalayalım herhangi bir işlem yapmadan sorunsuz bir şekilde ses dosyası ile birlikte çalışacaktır. 




    Kaynakça : http://www.turkish-media.com/forum/topic/257718-microsoft-power-point-sunu-programi/

    Hotmail : srcn.altnaln@hotmail.com



    14 Nisan 2014 Pazartesi

    Resmi kırpma

                                                                                                        
          
    Tümünü Göster
    Tam olarak istediğiniz görünümü elde etmek ve belgelerinizin göze çarpmasını sağlamak üzere resimleri kesmek ve istenmeyen bölümlerini etkili bir şekilde kaldırmak için gelişmiş kırpma araçlarını kullanabilirsiniz. Resmin arka planını kaldırmak için bkz: Resmin arka planını kaldırma.

    Kırpmaya genel bakış

    Kırpma işlemi, dikey veya yatay kenarlardan küçülterek resmin görünmesini istemediğiniz alanlarını kaldırır veya maskeler. Kırpma çoğunlukla, vurgulamak veya istenmeyen kısımları kaldırmak üzere, resmin bir bölümünü gizlemek veya düzleştirmek için kullanılır.
    Kırpma özelliği geliştirilmiştir; artık kolayca belirli bir şekilde, bir şekle uydurmak veya şekli doldurmak için ya da ortak bir resim en boy oranında kırpılabilir.
    Kırpma öncesi ve sonrası örneği

    Resmi kırpma

    1. Kırpmak istediğiniz resmi seçin.
    2. Resim Araçları'nın altındaki Biçim sekmesinin Boyut grubunda Kırp'ı tıklatın.
    PowerPoint Şerit Resmi
    (PowerPoint'te Resim Araçları Biçim sekmesinin Boyut grubu)
     NOT   Resim Araçları ve Biçim sekmelerini görmüyorsanız, bir resim seçtiğinizden emin olun. Resim seçmek veBiçim sekmesini açmak için resmi çift tıklatmanız gerekebilir.
    1. Aşağıdakilerden birini yapın:
      • Bir kenarı kırpmak için, o kenarın ortasındaki kırpma tutamacını içe doğru sürükleyin.
      • Aynı anda eşit oranda iki kenardan kırpmak için, CTRL tuşunu basılı tutarak iki kenardan birinin ortasındaki kırpma tutamacını içe doğru sürükleyin.
      • Aynı anda her dört kenardan eşit oranda kırpmak için, CTRL tuşunu basılı tutarak bir köşe tutamacını içe doğru sürükleyin.
    2. Kırpmanın yerini belirlemek için kırpma alanını (kırpma dikdötgeninin kenarlarını sürükleyerek) veya resmi taşıyın.
    3. Tamamlandığında ESC tuşuna basın.
     NOTLAR 
    • Resmin tam olarak belirli boyutlarda kırpılması için, resmi sağ tıklatın ve kısayol menüsündeResmi Biçimlendir'i tıklatın. Kırp bölmesindeki Resim konumu'nun altında, Genişlik ve Yükseklik kutularına istediğiniz sayıları girin.
    • Ekleme yapmak veya resmin çevresine kenar boşluğu eklemek için, kırpma tutamaçlarını resmin merkezinden uzağa doğru sürükleyin.

    Belirli bir şekilde kırpma

    Resmin şeklini değiştirmenin hızlı bir yolu, resmi belirli bir şekilde kırpmaktır. Belirli bir şekilde kırptığınızda, resim otomatik olarak şeklin geometrisini dolduracak şekilde kesilir ve resmin orantıları korunur.
    1. Belirli bir şekilde kırpmak istediğiniz resmi veya resimleri seçin.
    Birden çok resmi kırpıyorsanız, bunları aynı şekilde kırpmalısınız. Farklı şekillerde kırpmak için, resimleri tek tek kırpın.
    1. Resim Araçları'nın altındaki Biçim sekmesinin Boyut grubunda, Kırp'ın altındaki oku tıklatın.
    Kırp düğmesi tıklatıldıktan sonraki liste
     NOT   Resim Araçları ve Biçim sekmelerini görmüyorsanız, bir resim seçtiğinizden emin olun. Resim seçmek veBiçim sekmesini açmak için resmi çift tıklatmanız gerekebilir.
    1. Şekle Göre Kırp'ı tıklatın ve ardından kırpmak istediğiniz şekli tıklatın.
     İPUCU   Aynı resmin farklı şekillerde elde etmek istiyorsanız, resmin kopyasını veya kopyalarını alın ve her resmi tek başına istediğiniz şekilde kırpın.

    Ortak bir en boy oranında kırpma

    Resmi bir resim çerçevesine kolayca sığdırmak üzere ortak bir fotoğraf veya en boy oranında kırpmak isteyebilirsiniz. Bu, resmi kırparken orantılarını görmenin de iyi bir yoludur.
    1. Ortak en boy oranında kırpmak istediğiniz resmi seçin.
    2. Resim Araçları'nın altındaki Biçim sekmesinin Boyut grubunda, Kırp'ın altındaki oku tıklatın.
    Kırp düğmesi tıklatıldıktan sonraki liste
     NOT   Resim Araçları ve Biçim sekmelerini görmüyorsanız, bir resim seçtiğinizden emin olun. Resim seçmek veBiçim sekmesini açmak için resmi çift tıklatmanız gerekebilir.
    1. En Boy Oranı'nın üzerine gelin ve istediğiniz oranı tıklatın.
    2. Tamamlandığında ESC tuşuna basın.

    Bir şekle uydurmak veya şekli doldurmak için kırpma

    Resmin bir bölümünü kaldırmak ama aynı zamanda şekli resmin olabildiğince büyük bir bölümüyle doldurmak içinDoldur'u seçmelisiniz. Bu seçeneği belirttiğinizde, resmin bazı kenarları görüntülenmeyebilir ancak özgün en boy oranı korunur. Resmin tamamının şekle sığmasını istiyorsanız Sığdır'ı seçmelisiniz. Resmin özgün en boy oranı korunur.
    1. Şekle sığdırmak veya şekli doldurmak istediğiniz resmi seçin.
    2. Resim Araçları'nın altındaki Biçim sekmesinin Boyut grubunda, Kırp'ın altındaki oku tıklatın.
    Kırp düğmesi tıklatıldıktan sonraki liste
     NOT   Resim Araçları ve Biçim sekmelerini görmüyorsanız, bir resim seçtiğinizden emin olun. Resim seçmek veBiçim sekmesini açmak için resmi çift tıklatmanız gerekebilir.
    1. Doldur veya Sığdır'ı tıklatın.
    2. Tamamlandığında ESC tuşuna basın.

    Resmin kırpılan alanlarını silme

    Resmin bazı bölümlerini kırptıktan sonra bile, kırpılan bölümler resim dosyasının bir bölümü olarak kalır. Kırpılan bölümleri resim dosyasından kaldırarak dosya boyutunu küçültebilirsiniz. Bu, resmin kaldırdığınız alanlarını başkalarının görmesini engellemek için de iyi bir yöntemdir.
     ÖNEMLİ   Bu işlem geri alınamaz. Bu nedenle, ancak istediğiniz tüm kırpma işlemlerini ve değişiklikleri yaptığınızdan emin olduktan sonra bunu yapmalısınız.
    1. İstenmeyen bilgilerini atmak istediğiniz resmi veya resimleri tıklatın.
    2. Resim Araçları'nın altında, Biçim sekmesinin Ayarla grubunda Resimleri Sıkıştır'ı tıklatın.
    PowerPoint Şerit Resmi
     NOT   Resim Araçları ve Biçim sekmelerini görmüyorsanız, bir resim seçtiğinizden emin olun. Resim seçmek veBiçim sekmesini açmak için resmi çift tıklatmanız gerekebilir.
    1. Sıkıştırma Seçenekleri'nin altında Resmin kırpılan kısımlarını silonay kutusunu seçin.
    Dosyadaki tüm resimlerin değil yalnızca seçili resmin veya resimlerin kırpılan bölümlerini kaldırmak için, Yalnızca bu resme uygula onay kutusunu seçin.
     İPUCU   Resimlerin dosya boyutunu küçültme ve resimleri sıkıştırma hakkında daha fazla bilgi için bkz: Resmin dosya boyutunu küçültme.

    Kaynakça : http://office.microsoft.com/tr-tr/word-help/HA010355164.aspx
    Hotmail : srcn.altnaln@hotmail.com